Dietetyk

Mgr Aleksandra Włoczysiak

DIETETYK

Przebieg pracy zawodowej 

Ukończyłam studia magisterskie na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Medycznym im.
Piastów Śląskich we Wrocławiu. W mojej pracy magisterskiej poruszyłam temat
współwystępowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej oraz hormonalnej, które należą do moich głównych zainteresowań. Podczas studiów uczestniczyłam w wielu szkoleniach i kursach. Ukończyłam m.in. szkolenie SOIT uzyskując tym samym tytuł Specjalistki Przyjaznej Insulinoopornym. Doświadczenie zawodowe zdobywałam podczas licznych praktyk, a także w pracy zawodowej, udzielając porad dietetycznych pacjentom indywidualnym oraz prowadząc warsztaty edukacyjne dla dzieci i dorosłych. Aktualnie pracuję w Lubuskim Szpitalu Specjalistycznym Pulmonologiczno-Kardiologicznym w Torzymiu, gdzie świadczę usługi dietetyczne pacjentom rehabilitacji kardiologicznej. Rozumiem z jakimi problemami dotyczącymi własnej samooceny, braku motywacji i wiary we własne możliwości borykają się osoby z nadmierną masą ciała. Wiem, że nie zawsze problemem jest brak świadomości i wiedzy na temat właściwego odżywiania, a przyczyn takiego stanu może być wiele. Dlatego też w swojej pracy wykorzystuję elementy psychodietetyki, która jest podstawą zmiany nawyków żywieniowych. Zawsze podkreślam, że ważniejsze są niewielkie, ale trwałe zmiany, niż modyfikacja sposobu odżywiania o 180 stopni z dnia na dzień.
Swoją wiedzę stale uzupełniam poprzez uczestnictwo w licznych szkoleniach, kursach oraz śledzenie aktualnej literatury naukowej.
W mojej pracy tworzę jadłospisy i zalecenia w różnych, często wykluczających się jednostkach chorobowych. Zawsze jednak kieruję się zdrowiem pacjentów, ale również preferencjami smakowymi, możliwościami finansowymi, rozkładem dnia oraz maksymalnym wykorzystaniem zakupionych produktów. W swojej ofercie posiadam zarówno pojedyncze konsultacje dietetyczne, indywidualne jadłospisy, jak i kompleksową współpracę, podczas której wspólnie dobieramy strategię postępowania, jesteśmy w stałym kontakcie, a po każdym tygodniu podsumowujemy efekty za pomocą raportów. Wszystko po to, aby wypracować stałe nawyki żywieniowe, które będą Ci towarzyszyć latami.

Zakres leczenia

  • Nadwaga i otyłość
    Niedowaga
  • Dyslipidemia
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Zaburzenia glikemii (insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna)
  • Niedoczynność tarczycy
  • Choroby autoimmunologiczne (m.in. Hashimoto, celiakia)
  • Zespół policystycznych jajników (PCOS)
  • Anemia
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Refluks żołądkowo-przełykowy
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • Bilansowanie diet roślinnych (wegetarianizm, weganizm, fleksitarianizm)
Scroll to Top